środa, 17 stycznia 2018

Szybkie i pyszne ciasto kinder country bez pieczenia

Niejednokrotnie kiedy mają nas odwiedzić goście chcemy szybko przyrządzić 
ciasto lub idziemy do cukierni i kupujemy. Mam dla Was szybki przepis, który każdemu się uda a do tego jest pyszne, ale jest i minus niesamowicie kaloryczne.
  • Składniki na formę o wymiarach 30x25 cm lub tortownica 24-26 cm
  • Masa biała:
  • -300 g śmietanki kremówki 30 %
  • -250 g serka mascarpone
  • -200 g białej czekolady (2 czekolady)
  • -3 szklanki preparowanej pszenicy w miodzie (typu Kangus)
  • Masa czekoladowa:
  • -200 ml śmietany kremówki 30%
  • -200 g czekolady mlecznej (2 czekolady)
  • Dodatkowo:
  • -około 250 g herbatników


Sposób przygotowania:

  • 1. Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić.
    200 ml śmietany ubić na sztywno ,dodać serek mascarpone,zmiksować na wolnych obrotach dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę.Wsypać Kangusy (3 szklanki) i wymieszać łyżką.
    2. W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne,ostudzić.Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno,dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać,aż składniki się połączą.
  • 3. Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć herbatniki jeden koło drugiego,wlać jasną masę,wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną.Wierzch posypać garścią Kangusów , wstawić do lodówki na ok 2 godziny.

Szybko i pysznie. S M A C Z N E G O!!!

2 komentarze:

Dziękuje za komentarz ;)