W większości polskich domach króluje sól zwykła, natomiast jestem ciekawa czy słyszeliście o soli himalajskiej? Ja dziś przybliżę Wam jej zastosowanie dzięki ETNOBAZAR.
Sól himalajska jest najzdrowszą, najbardziej odżywczą i najczystszą odmianą soli krystalicznej, która powstała na skutek wysuszenia oceanów i zmian tektonicznych. Sól himalajska znakomicie wspomaga utrzymanie równowagi i harmonii w organizmie. Nie jest przetwarzana chemicznie, dlatego stanowi znakomitą alternatywę dla tradycyjnej soli kuchennej. Posiada aż 84 składniki mineralne (w tym jod, magnez, żelazo, cynk i wapń), pierwiastki i elektrolity. Jej barwa zależy od zawartości żelaza, im bardziej intensywny kolor, tym większa zawartość żelaza w soli. Sól himalajska ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce i medycynie:
- jest pomocna w zmaganiach z ciężkimi ukąszeniami owadów, pęcherzami lub ranami,
- łagodzi zmiany trądzikowe,
- pomaga w leczeniu łuszczycy,
- roztwór z soli himalajskiej może być używany również do inhalacji, płukania gardła,
- sprawdza się jako odświeżający tonik do twarzy,
- kąpiele oczyszczające na bazie soli himalajskiej pomagają przyswajać minerały, odżywiając ją i regenerując,
- zmniejsza bóle związane z chorobami stawów,
- redukuje niekorzystnego dla naszego zdrowia promieniowania emitowanego przez komputery, telefony.
Stosowanie: Sól himalajską można używać zamiast zwykłej soli kuchennej, w odpowiadającej jej ilości.
Do kąpieli należy dodać ok. 10 g soli na 1 litr wody. Po kąpieli solnej zalecane jest odpoczywanie przez ok. 30 minut. W tym czasie nie powinno się wykonywać żadnych czynności, wymagających wysiłku! Po kąpieli solankowej nie należy też myć się pod prysznicem.
Skład: 100% sól himalajska ziarnista.
1000g kosztuje 7,90 i można nabyć ją TU.
Sól himalajska ma szerokie spektrum zastosowań. Ja najczęściej używam jej do kąpieli oraz okładów. Sól ładnie rozpuszcza się w wodzie. Również stosuje ją do eliminacji promieni. Wkładam do woreczka kilkanaście ziarenek i kładę obok telewizora. W kuchni również stosuje zamienniki soli i ta się sprawdza rewelacyjnie. Wkładam kilka ziaren do młynka i dosalam potrawy normalnie jednak ta sól jest dużo zdrowsza i co najważniejsze cena tez jest na każdą kieszeń. Polecam ją każdemu.
Używam jej w swojej kuchni od roku.
OdpowiedzUsuńNajczęściej kupuję drobnoziarnistą, a jak brak jej w sklepie, to również mielę gruboziarnistą.