Czy słyszeliście o cudownej mocy czarnuszki ETNOBAZAR. Ma ona wieloraki właściwości i spróbuję Wam je przedstawić.
Czarnuszka to pochodząca z terenów Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej roślina, której właściwości zdrowotne doceniali nawet faraonowie. Roślina składa się z charakterystycznych białych lub niebieskich kwiatów z błękitnym unerwieniem oraz czarnych owoców, w których znajdują się, trójgraniaste nasiona. Posiada właściwości antyzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne oraz ochronne. Zawiera różnorodne kwasy tłuszczowe m.in. linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy. Oprócz tego:
- reguluje poziom cukru we krwi,
- chroni przed osteoporozą,
- wzmacnia włosy,
- działa przeciwwrzodowo na żołądek,
- silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze,
- pływa pozytywnie na układ rozrodczy,
- chroni wątrobę i nerki przed uszkodzeniem,
- przyspiesza gojenie się ran.
Stosowanie: Sprawdza się do celów kulinarnych, wypieków, nadając niepowtarzalny smak i aromat. W lecznictwie stosuje się zmielone nasiona (0,5-1 łyżeczka 2 razy dziennie), a także napar, odwar lub nalewkę przyrządzaną z nasion.
Skład: 100% ziarna czarnuszki
30g kosztuje 3,90 i można ją kupić TU.
Nasiona można stosować tak samo jak pieprz do potraw. Ma ona zbawienny wpływ na nasze zdrowie i warto jej używać tym bardziej że cena również zachęca do jej spożywania. Zmieloną czarnuszkę stosować jako zamiennik do pieprzu, można dodawać do pieczenia chleba lub bułek, w postaci naparu: parzymy jak herbatkę czyli zalewamy wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek, parzymy około 20 minut i odcedzamy. Taki napar można osłodzić miodem. Dodatkowo ja pół łyżeczki dodawałam do jogurtu. Tak więc czarnuszka ma szerokie spektrum działania i bardzo przysłuży się naszemu zdrowiu. Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz ;)