Zbilansowane jedzenie maluchów i dzieci jest jedną z istotnych spraw. Dlatego książka "Zdrowe dania bobasów i brzdąców" EGMONT przyda się niejednemu rodzicowi.
Wydanie: 2018
Seria/cykl: MOJE WYPIEKI
Autor: Shazi Visram, Cricket Azima
Ilustrator: Tara Donne
Tłumacz: Magdalena Kozieł
Typ oprawy: miękka
Data premiery: 17.10.2018
Shazi Visram - Doceniana za swoją przedsiębiorczość, wizjonerstwo i innowacyjność Shazi Visram pragnie pozytywnie wpływać na zdrowie dzieci przez odżywianie na wczesnym etapie ich życia. Była współautorką książki Happy Baby: The Organic Guide to Baby’s First 24 months wraz z dr. Robertem Searsem i specjalistką od zdrowia publicznego, certyfikowaną dietetyczką Amy Marlow. Blog Babble umieścił ją na zaszczytnej liście „100 Mam, które zmieniają świat”, a prezydent Obama pochwalił jako „gwiazdę nowej gospodarki i liderkę, którą warto naśladować”. Ostatnio „Food Processing Magazine” uznał ją za jedną z piętnastu przebojowych kobiet zajmujących się żywieniem. Shazi jest mamą dwójki dzieci.
Cricket Azima - jest zawodową szefową kuchni, która specjalizuje się w gotowaniu dla dzieci i z dziećmi, wymyślaniu przepisów i sprawdzaniu ich. Jej książka kucharska dla dzieci, Everybody Eats Lunch, została opublikowana w 2008 roku. W 2014 roku ukazał się podręcznik szkolny Everybody Can Cook. Cricket jest założycielką Creative Kitchen, firmy prowadzącej praktyczne kursy gotowania i organizującej różne imprezy, takie jak doroczny Kids Food Festival we współpracy z James Beard Foundation. Absolwentka Uniwersytetu Nowojorskiego, magister technologii żywności i żywienia. Ma syna Kingstona.
Książka jest bardzo ciekawa i przekazuje niejedną ciekawą informację na temat żywienia. Ma bardzo ciekawą szatę graficzną. Jeżeli małemu dziecku wpoimy od początku nawyk zdrowego żywienia dziecko będzie to kontynuować w późniejszym wieku. Z książki możemy dowiedzieć się jak przygotować pełnowartościowe posiłki dla dziecka.
Dzięki tej książce poznasz najważniejsze składniki odżywcze, takie jak, między innymi:
• wapń
• cholina
• błonnik
• żelazo
• kwasy tłuszczowe omega -3
• białko.
Książka nie tylko opisuje, ale również pokazuje odpowiednią ilość posiłku, jak podać go aby dziecko zachęcić do jego skonsumowania. Są tu dania dla maluszków ale i tych starszych dzieci po 12 miesiącu, a to wszystko przyporządkowane do czytelnego spisu treści.
Znajdziecie tu m.in: przepisy na :
• Purée z jeżyn, banana, brzoskwini i komosy ryżowej
• Mus z truskawek, awokado i buraków
• Tropikalna owsianka
• Pieczone kule ryżowe z łososiem i groszkiem
• Kebaby z tofu, pomidorów, papryki i sera
• Muffinki z otrębów z suszonymi morelami.
Książkę polecam każdemu z rodziców, który chce zadbać o zdrowe, zbilansowane i apetycznie podane danie. Rewelacyjna propozycja, którą polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za komentarz ;)