sobota, 6 października 2018

Naturalny olej rzepakowy NATURALNY OLEJ

  Natura od dawna gości w naszym domu, a zdrowa i bez chemii kuchnia to u nas codzienność choć czasem zdarzają się od tego odstępstwa. Dlatego dziś chciałabym przedstawić Wam naturalny olej rzepakowy od NATURALNY OLEJ.
x

„Naturalny Olej Rzepakowy”
Olej rzepakowy to podstawowy olej roślinny stosowany w gospodarstwach domowych w Europie. Podstawową zaletą oleju rzepakowego, obok niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) jest  duża zawartość - ok. 65% - cennego jednonienasyconego kwasu oleinowego. Istotną zaletą oleju rzepakowego jest fakt, że stosunek zawartych w nim kwasów omega-6 i omega-3  to 2:1 – najbardziej pożądana proporcja. Olej rzepakowy obfituje w cenne dla organizmu witaminy rozpuszczane w tłuszczach: witaminę E, witaminę K oraz Karotenoidy.
Właściwości zdrowotne: Kwas oleinowy powoduje zmniejszenie zawartości złego cholesterolu (LDL) i poprawę stosunku dobrego cholesterolu (HDL) do złego. Regularne spożywanie oleju rzepakowego polecane jest cukrzykom. Ponadto zwarty w nim kwas dokozaheksaenowy (DHA), również z rodziny omega-3, wpływa pozytywnie na pracę mózgu i inteligencję. Co istotne już niewielka ilość oleju rzepakowego powoduje lepsze przyswajanie witamin przez organizm. Zawarta w oleju rzepakowym witamina K wpływa na krzepliwość krwi i poprawia metabolizm kości i naczyń krwionośnych.
Stosowanie: Olej rzepakowy tłoczony na zimno może być stosowany na zimno jako dodatek do sałatek oraz na ciepło – do smażenia potraw. Zaletą oleju rzepakowego jest fakt iż nie przenosi on zapachów, tak więc może być używany do smażenia kilku potraw po sobie. Zalecane spożycie dzienne to 30g (ok. 2 łyżki).
Olej 1 litr kosztuje 22zł i można nabyć go TU.
  Olej zamknięty jest w szklanej ciemnej butelce ponieważ wtedy nie traci swoich wartości. Jest to jeden ze zdrowszych olejów jakie istnieją i posiada właściwości zdrowotne, o których pewnie nie wszyscy słyszeli. Jest bardzo dobry na krzepliwość krwi, cukrzyce i kości. to tylko niektóre zalety. Ma barwę ciemno żółtą i specyficzny zapach. Ładnie się na nim smaży i wydobywa z potraw głąb smaku. Jak dla mnie jest wyśmienity, naturalny i zdrowy, a cena zachęca dlatego jestem na TAK.




1 komentarz:

  1. To naprawdę tanio jak na szklaną butelkę i to tej wielkości :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz ;)