W kuchni często próbuje różnych przepisów i chyba ze względu na ciekawość. Dziś mam dla Was pyszne i zdrowe kotleciki warzywno serowe.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 1 jajko,
- 25 dag żółtego sera,
- bułka tarta do obtaczania,
- brokuł,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek (do smażenia),
-sól,
- pieprz.
Przygotowanie: ryż gotujemy 35 min. Następnie smażymy go na oliwie z oliwek, po czym dodajemy bulion. Brokuł gotujemy max. 10 min, aż będzie półtwardy. Po wyjęciu z wody kroimy go na drobne kawałki. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach.
Następnie w dużym naczyniu mieszamy ryż, drobno pokrojonego brokuła, ser, natkę pietruszki, sól i pieprz. Z wyrobionej masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej, a na koniec w jajku. Kotlety smażymy na oliwie z oliwek. Po usmażeniu ja je dodatkowo odsączam na papierowych ręcznikach. Podje z mizerią z jogurtem naturalnym. S M A C Z N E G O!!!
Zjadłabyn takiego kotlecika ! Zawsze to coś innego niż mięso :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuń