niedziela, 24 maja 2020

Właściwości i zastosowanie nasion Chia ETNOBAZAR

     Od dawna stosuje nasiona chia i wiem dobrze jakie mają właściwości a dziś dzięki ETNOBAZAR przypomnę je Wam.

    Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.) - pochodzącej z Meksyku i Gwatemali roślinie. Zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.
Nasiona chia polecane są:
  • osobom prowadzących aktywny tryb życia
  • kobietom w ciąży
  • osobom narażonych na wzmożony wysiłek fizyczny i umysłowy
  • weganom
  • w stanach niedoboru witamin i minerałów
Stosowanie: Nasiona można dodawać do dżemów, owsianek, jogurtów, sałatek i innych przetworów na ciepło lub zimno. Stanowią idealną bazę do wegańskich puddingów i koktajli.
Skład: Nasiona Szałwii Hiszpańskiej 100% (Salvia hispanica L)
 
250g kosztuje 6,90zł i można nabyć je  TU.
    Nasiona zamknięte są w półprzeźroczystym opakowaniu z zamieszczoną czytelną etykietą. Są tam małe czarne ziarenka, które możemy również bezpośrednio spożyć.  Bardzo łatwo go stosować bo możemy zarówno go zażywać bezpośrednio jak dodać do jogurtu czy np. serka. Właściwości nasion są znakomite i zbawienne dla naszego organizmu także warto go stosować ze względu na korzyści jakie może nam przynieść.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz ;)